2011. augusztus 19., péntek

Holdpalota

A könyv, amiben ilyen mondatok vannak:
"Sötét tónusú, kockás tweedöltöny, némi zöldes beütéssel [...] mintha esetlenül lógott volna nyurga testemen, kókadtan, gyámoltalanul, mint egy elkésett gondolat"
"Egyszerre rá kellett döbbennem, hogy külső és belső nem választható szét anélkül, hogy jóvátehetetlen módon erőszakot ne tennénk az igazságon."
"Zuhantam; a legeslegutolsó pillanatban azonban egy kéz utánam nyúlt, és elkapott a levegőben. Számomra ez a szeretet definíciója. A szeretet az egyetlen erő, mely megállíthat valakit a zuhanásban; az egyetlen, mely legyőzheti a gravitáció törvényét."

Mindez csak úgy odavetve, kutyaközönséges mondatok közé.

A könyvet Zalakaroson kezdtem el olvasni, a 2011-es évjáratú csajos nyaraláson. Kevésbé volt "egzotikus", mint a korábbi pár évben, de nem kevésbé jó és csajos. Horvátországba indultunk, és Zalakorosn kötöttünk ki, családom kis nyaraló-apartmanjában. Amiről rögtön kiderült, hogy mennyire retro, és tele van menő cuccokkal, amiket eddig észre sem vettem, olyan természetességgel keretezték az életem. Még szerencse, hogy a barátaim más szemmel nézik a világot.
Gyerekkoromban egyébként meg voltam róla győződve, hogy az egész országban csak nekünk nincs nyaralónk, ami nyilvánvalóan nem volt igaz. (Naná, hogy nem!) Aztán kiderült, hogy van, az apai nagyszüleimnek, csak nem a Balatonnál, ahol nyilvánvalóan mindenki másnak van. (Aha.) Addig "csak" vidéki nagyszüleim voltak (anyai nagyszülők), aprócska házzal és hatalmasnak tűnő veteményes- és gyümölcsös kerttel, a nevenincs, ismeretlen Kolontáron, ahol fejedelmien el lehetett tölteni a nyári iskolai szünet első és utolsó két hetét.
Zalakaros, meg a gyógy-és wellnessfürdőzés nyugalma és békéje csak később, inkább egyetemi nyaraim alatt ragadott magával, és igazából nem is önmagáért, hanem a társaságért, akikkel a karosi nyarakat töltöttem: családom (és egyéb állatfajták) és barátaim.
Az idei csajos nyaraláson, Zalakaroson, hatalmas volt a Hold, és (majdnem) teli, és gyönyörű udvara volt, amellett, hogy egyéb fényjelenség is körítette. (É: Valami halo... halojelenségnek hívják.)
Az esküvőm éjszakáján újhold volt.
És hasonlók.

Nincsenek megjegyzések: